Így ne fogalmazz, ha azt szeretnéd, hogy szívesen olvassanak

Már sok cikket írtunk arról, hogy mit és hogyan érdemes csinálni. Most jöjjön egy cikk, ami arról szól, hogy NE fogalmazz.

Biztosan Te is láttál már olyan szöveget, amit nagyon szívesen végig olvastál és olyat is, amitől néhány mondat után kellemetlenül érezted magad. Sok minden befolyásolja, hogy milyen érzelmeket keltesz az emberekben az írásoddal. Persze az első helyen a téma áll, hiszen egy borzasztó balesetről nem lehet úgy írni, hogy attól bárki is jól érezze magát. Azonban egy szuper témát is el lehet rontani. Lássuk, mit ne tegyél, ha azt akarod, hogy szívesen olvassanak.

Így ne fogalmazz blog szöveget.

Ne használj indokolatlanul angol szavakat

Manapság nagy divat lett, hogy sok fiatal egy kevert nyelvet beszél, amiben rengeteg angol kifejezést alkalmaz. Kicsit szeretnek úgy csinálni mintha már nem is emlékeznének az anyanyelvükre rendesen. Ez bizonyos körökben nagyon menő lehet, azonban az emberek zömét zavarja. Hazánkban még mindig van egy jó vastag réteg, aki nem vagy csak minimálisan beszéli angolul, így számukra nagyon kellemetlen lenne, ha egy cikkben ilyen szavakkal találkoznak. Biztosan Te is rosszul tudod maga érezni, ha tudatlannak érzed magad.

Kerüld a szakzsargont

Vannak esetek, amikor az adott szakmai kifejezés a legpontosabb és legmegfelelőbb. Azonban ezt csak kevesen értik. Amikor  fogalmazol tartsd szem előtt, hogy nem minden olvasód lesz szakmabeli, így egy szóval elszórhatsz mindent. Ha nem tudod helyettesíteni sehogy akkor a cikk legelején tisztázd a jelentését, hogy a későbbiekben az olvasód tudja mit jelent. Ne feledd, senki nem szereti butának érezni magát!

Felejtsd el a potenciális kifejezést

Lehet erre nem is gondoltál, de egyesekben ez is kellemetlen érzéseket kelthet. Akinek gondjai vannak a saját potenciájával már a szó hallatán is összeugrik a gyomruk. Használd inkább a következő szavak egyikét: előrelátható, várható, feltételezhető, sejthető, gyanítható, lehetséges, valószínű, megjósolható, megjövendölhető, számbavehető, elképzelhető, valószínűsíthető, kiszámítható, előrejelezhető, esélyes, sanszos.

 Írd le pontosan mit lát ott

Ne a szakmailag legpontosabb kifejezést használd, hanem azt, ami valójában ott van. A NAV oldala kiváló példa erre. Rengeteg olyan oldal, menüpont, gomb található, aminek az elnevezése szakmailag biztosan szabatos azonban azok az emberek, akik valójában használják az oldalt nem értik, hogy mit kell keresniük. Valamiért az adóhivatal úgy gondolja, hogy az állampolgároknak meg kellene tanulniuk a sajátos nyelvezetüket, hogy ügyet tudjanak intézni. Persze a valóságban ez nem működik, így nem is valami jó a kapcsolat a szerv és az ügyfelei között. Ugye nem szeretnéd, hogy az írásaid olvasása közben vagy a weboldaladon úgy érezzék magukat, mintha az adóhivatal oldalalán lennének!?

Ne használj rövidítéseket

Ez egy kicsit olyan, mint a szakkifejezések. Ha mindenki ismeri, akkor persze semmi gond nincs vele, hiszen azt, hogy ”Ft” vagy ÁFA mindenki ismeri. Azonban abban az esetben, ha ez csak a szakmán belül ismerik, akkor inkább kerüld el.

Kerüld a szlenget

Minden ember életében van egy bizonyos kor valamikor 12-18 között, amikor azt hisszük, hogy nagyon menő az aktuális szleng kifejezéseket használni. Azonban, ha Te nem kifejezetten ennek a korosztálynak írsz, akkor inkább került el. Sok embernek fogalma sincs róla, hogy mit jelent, „LOL vagy „blinder”.

Egy szónak több jelentése is lehet

Szövegkörnyezettől függően egy szónak több jelentése is lehet. Nagyon figyelj oda, hogy nálad éppen melyik az érelem szerű, mert nagyon kellemetlen helyzetekbe kerülhetsz.

A helyesírás mindent megváltoztat

Teljesen természetes, hogy a helyesírásai szabályok betartására törekedj, amennyire csak tudsz. Viszont vannak szavak, amiknek a jelentése is teljesen megváltozik. Például nem mindegy, hogy annál-t vagy anál-t írsz. Ugye, hogy nem mindegy?

Ne használjuk a csúnyább szavakat

Itt most nem a káromkodásra gondolok, mert szerintem teljesen egyértelmű, hogy az kerülendő. De vannak olyan nem kifejezetten „csúnya” szavak, amiket inkább ne használj. Már egészen kis korban a gyerekeinknek is próbáljuk megtanítani, hogy a fenék, az lehet popsi is, de segg semmiképp. Vagy a székletet hívhatjuk kakinak, de szarnak inkább ne. Persze ilyenkor ezt Ők már csak azért is használják, de felnőttként inkább kerüld. Ezek a kifejezések sokat rontanak a szöveg minőségén. Valahogy ezektől olyan gagyi vagy igénytelen lesz.

Fogalmazz egyszerűen

Ha a fenti tételek be is tartod még mindig érdemes szem előtt tartanod a lehető legegyszerűbb fogalmazást. Írj olyan szövegeket, amikben kevés a bonyolult vagy idegen szó, nagyon könnyen értelmezhető és rövid egyszerű mondatok vannak bennünk. Persze ne legyen túlságosan buta, de az igényesség keretén belül egyszerűsíd le, ahogyan csak tudod

Leave a Reply