AIDA modell

Az AIDA modell egy közismert szövegírói formula, aminek a segítségével Te is hatékonyabban építhetsz fel egy cikket, hírlevelet vagy akár egy termékleírást. Ez gyakorlatilag azt mutatja be, hogy miként kell felépíteni egy olyan szöveget, aminek a célja az eladás.

Lássuk hát:

Figyelem felkeltése – Attention

Itt áll vagy bukik a történet, hiszen ha sikerül felkeltened az érdeklődését, akkor a többi résszel is találkozik majd, ha viszont nem, akkor már lényegtelenné válik a lentebb szereplő szövegek tartalma, minősége. Legyen szó bármilyen tartalomról ez egy nagyon lényeges rész.

Érdeklődés felkeltése – Interest

Ez az első pontnak a második lépcsőfoka. Ha sikerült felkeltened a figyelmét, akkor a következő szövegrésszel az érdeklődésére kell hatással lenned és elérned, hogy mohó akarással pásztázza a sorokat és valósággal igya a szavaidat. El kell érned, hogy a teljes figyelme a Tiéd legyen.

Vágy felkeltése – Desire

Az emberek többsége érzelmek, vágyak alapján vásárol a legtöbb esetben. Persze az átlagembernek az olyan nagyobb értékű tárgyak esetén, mint mondjuk egy autó többet nyom a latba az ésszerűség, de a mindennapi vásárlási szokások során az érzelmek nagyon is befolyásolnak. Milyen hangulatot sugároz az az adott dolog, mire emlékezteti vagy milyen embernek tűnik általa. Neked arról kell meggyőznöd, hogy a Te terméked vagy a szolgáltatásod azt nyújtja, ami Neki kell. Itt fontos megjegyeznem, hogy sok esetben érdemes ész érvekkel is előállni, mert a célközönségedben nem csak emocionális vásárlók vannak.

Aktiválás – Action

És utolsó lépésként az aktiválás, amikor megadod neki a végső lendületet a cselekvéshez. Kellő képpen felcsigázod ahhoz, hogy azonnal konvertálni akarjon. Nagyon fontos, hogy itt azt is meg kell mondanod, hogy mit kell tennie, hova kattintson és milyen folyamatok segítségével érheti el a célját (erre akár korábban is utalhatsz majd).

Az AIDA egy nagyon jól használható szövegírói modell, amit Te is bátran alkalmazhatsz a szövegeidben. Azonban a kreatív szövegírásnak itt nincs vége, mert még bőven vannak hasznos formulák a tarsolyunkban, amikkel érdemes megismerkedned.

Leave a Reply