Tegezés vagy magázás

Mielőtt bármilyen formában megnyilatkoznánk nagyon fontos megválasztani, hogy tegeződve vagy magázódva kommunikáljunk. Sok esetben az illem diktálja a megszólítási formát, azonban az elmúlt években nagyon sokat változtak ezek a keretek is. Egyre több helyzetben helyénvaló a tegeződés, ezért nem is annyira könnyű eldönteni, hogy a blogodban melyik forma az előnyösebb.

A tegeződés elterjedése

Amíg régen még a családon belül sem volt ritka a magázódás, addig manapság már a nagyszülőkkel is tegeződünk és nagyon kevés esetben találkozunk magázódással szoros rokoni kapcsolatok esetén. A tegezés elterjedésének más fő irányvonala a fiatalok körében volt. Régebben a húszas években járók tegezték egymást kölcsönösen, ma ez már kitolódott a 18-40 éves korosztályra. A boltban, étteremben, az utcán információt kérő helyzetben jó eséllyel tegezve szólítják meg egymást az ebbe a korosztályba tartozó személyek. Azonban az ország különböző pontjait tekintve ez nagyon eltérő lehet. A fővárosban jellemzőbb a tegeződés, míg vidéken még formálisabban kommunikálnak az emberek.

Tegezés vagy magázás

Min múlik, hogy melyiket használjuk?

Alapvetően a kor határozza meg, hogy milyen formában szólítjuk meg a másik felet, de vannak más tényezők is, mint a tisztelet vagy a távolságtartás kifejezésének igénye. Hogyan befolyásolja ez a kommunikációdat?

Egy blog esetében kicsit más a helyzet, mint a személyes kommunikációban, bár  fent leírtak azért az online kommunikációra is igaza. Nem biztos, hogy a Te célközönséged egy korosztályba tartozik, így ez nem segíthet a döntésben. Azt kell eldöntened, hogy milyen hangulatot szeretnél sugallni. Van olyan B2B blog, ahol az író tegeződik, mert egy nagyon kötetlen légkört akar megteremteni, ahol néha a mértékletes humor is megengedett. Míg vannak olyan felületek, ahol magázódnak és a kommunikáció stílusa is sokkal kimértebb. A mondanivalód segít meghatározni, hogy melyik megszólítási mód a megfelelő számodra.

Mi van, ha mégse?

Akkor próbáld meg hasznosítani az általános szabályokat. Ha fiataloknak írsz, akkor tegeződj, de ha cégvezetőket szólítasz meg, akkor inkább magázódj. Persze ezektől el lehet térni. Én azt gondolom, hogy bátran tegeződhetsz minden olyan esetben, amikor nem kifejezetten sértő. Egy nyugdíjas klub oldalán vagy egy tudományos folyóiratban nem lenne célszerű, de szinte minden más esetben működhet. Fontos, hogy maradj ízléses!

Leave a Reply