Miért ez a jobb adatbázis marketing eszköz?

Adatbázis marketing? Marketingesként, főleg úgy, hogy már nagyon sok éve foglalkozok hírlevelekkel hajlamos vagyok adatbázisokban gondolkodni. Persze nem csak én vagyok így ezzel. Ennek okán én a közösségi oldalakra is adatbázisként gondolok és úgy is kezelem őket. Mind a kettő adatbázis, de melyik a jobb? A cím alapján, már biztosan sejted, hogy én az e-mail adatbázisokat tartom jobbnak. Azt is megmondom Neked, hogy miért.

Lehet, hogy ez elsőre furcsán hangzik, de jó okom van rá.

A hírlevél marketinget már évek óta próbálják elásni és az újabb eszközök mögé helyezni, mondván ezek modernebbek és több figyelmet szentelnek nekik a felhasználók. Én nem is vitatkozok vele, hogy egy átlagember több időt tölt el a Facebook üzenőfala böngészésével, mint hírlevelek olvasásával. Azonban…

adatbázis marketing

1: a közösségi oldalak esetében nem a Te kezedben van az irányítás, hogy hány emberhez juttatod el az információdat. Ez 2018-tól még inkább igaz, mint eddig bármikor. Az organikus elérésekből jócskán visszavettek, ami megnehezítette ennek a felületnek a használatát. Persze hirdetésekkel még mindig költséghatékonyan lehet elég sok embert elérni, de már fizetni kell érte. Ezzel szemben a hírlevél kiküldés ugyan annyiba kerül 2000 címzettnél is meg 3500-nél is. Persze ahogyan a közösségi oldalakon, úgy itt sem garantált, hogy foglalkoznak is a mondanivalóddal, de nagyobb számban szólíthatod meg a közönséged, így talán az esélyeid is jobbak.

2: ez az adatbázis a Tiéd! A Facebook profilod, és a hozzátartozó követők nem a Te tulajdonodat képezi, így ha valamiért úgy döntenek, hogy törlik az oldalt nem tehetsz ellene semmit és elvész az addig belefektetett munka. Szerencsére ilyen nagyon ritkán fordul elé, de mi már találkoztunk ilyennel is és sajnos visszafordíthatatlanok voltak a károk. Ezzel szemben egy jól felépített e-mail adatbázis az a Tiéd! Ha csak nem követsz el valami nagyon nagyon törvénysértő dolgot vele, akkor nem is veszi el Tőled senki és kedvedre bővítheted és dolgozhatsz vele.

adatbázis marketing

Ne érts félre ezzel nem azt akarom mondani, hogy a közösségi oldalak, minta Facebook is nem jó marketing eszköz. Mert nagyon is azok. Azonban adatbázis szemlélettel nézve az e-mail adatbázisok a jobbak.

Leave a Reply