Mobilbarát hírlevelek

A mobil eszközök elterjedése és jelentősége évről-évre egyre nagyobb, így a marketingre is egyre jelentősebb a hatásuk. Igaz ez a hírlevelekre is. Éppen ezért fontos a mobilbarát hírlevelek kiküldése. Néhány évvel ezelőttig még megtehetted, hogy csak az asztali gépek kijelzőire gondoltál, de ma már ezzel a hozzáállással eláshatod az egész üzeneted. Az az igazság, hogy eljutottunk odáig, hogy sok esetben már többen nézik a hírleveled valamilyen mobil eszközről, mint asztali számítógépről, így muszáj ezeknek az igényeknek is eleget tenned.

Mobil barát

Minden optimalizálás egyformán jó?

Nem, sajnos nem. És ez a hírleveleken is látszik. Nem minden esetben sikerül olyan jól a munka, hogy azzal valóban elérik a kívánt célt. Gondolok itt például a jól olvashatóságra. Lehet, hogy minden információt szerepeltetni tudsz egy kis képernyőn is, de nem biztos, hogy mindenki el is tudja olvasni. Gyakran olyan apró betűkkel jelenik meg a szöveg, hogy kénytelen az olvasó nagyítani a képen vagy eldönteni a kijelzőt, így máris elveszett az optimalizálás lényege. Azaz, hogy megspórolja az Olvasónak a plusz munkát.

Te tudod, hogy pixelben mérve mekkora egy felnőtt ember ujja?

Egy átlagos felnőtt ujj 43-59 pixel között van, ami azt jelenti, hogy minden kattintható felületnek akkorának kell lennie, hogy egy ekkora ujjal kényelmesen meg lehessen nyomni. Éppen ezért a mobilos hírlevélbe kerüld a linkek használatát és inkább a gombokat részesítsd előnyben.

Mire figyelj még a mobilbarát hírlevelek felépítésénél?

1.: A képek egyébként is kényes elemei a hírlevélnek, ami még inkább igaz a mobilos változatra. Építsd fel úgy a mondanivalódat, hogy az abban az esetben is értelmezhető és élvezhető legyen, ha nem látja az Olvasó a képeket.

2.: Használj websafe fontokat. Mindenki törekszik az egyedi megjelenésre, azonban az egyedi betűtípusok általában csak hátráltatják a munkádat. Hidd el, hogy nem ezen múlik majd a hírleveled sikere.

3.: Használj egy hasábos layout-ot. Asztali gépeken nagyon jól néznek ki a kéthasábosak is azonban mobilon már csak kényelmetlenségeket okoznak. Nincs mit tenni, nem fér el rendesen.

Ha eddig nem is szenteltél különösebb figyelmet erre a területre, akkor remélem, hogy ezzel a cikkemmel sikerült felhívnom a figyelmed és ezentúl mindent megteszel azért, hogy a mobil eszközökön is jól jelenjen meg a mondanivalód.

Leave a Reply