Céges blogírás hatékonyan, 8 tipp a sikerért

Tartalomjegyzék:

Blogot írni, de miről?
Honnan tudom, hogy mi a jó kulcsszó?
A blogírás és az eladás kapcsolata.
Blogírás a Google nyelvén.
Hogyan marasztald és csábítsd vissza az olvasóidat.

A blogírás fontosságát egyre többen érzik, egyre többen kezdenek bele a céges blog elindításába. Egy online vállalkozás életében csak így lehet teljes a SEO barát weboldal. A Google viszont minden évben szigorít ezen a területen is. Eddig sem volt könnyű az olvasónak és a Google-nek egyszerre jót tenni, ez 2020-ban még nehezebb feladat lesz.
Adunk 8 tippet, amire mindenképp figyelj oda a blogírás folyamán. Így nagy eséllyel a Google keresések első helyén szerepelhetsz a cikkeddel.

1. Találj egy érdekes témát!

Ez lesz az első lépcső a sikeres blogíráshoz. Legegyszerűbben úgy tudsz az oldaladhoz érdekes témát találni, ha a Google Ads fiókodban letöltöd a keresési kifejezéseket. Ebből pont azokat az információkat szűrheted le, ami azokat az embereket érdekli, akik a terméked iránt érdeklődnek.
Az Ads kulcsszó tervezőjében leszűrheted mennyien keresnek az adott kulcsszóra.
Az offline boltod is nagy segítséget nyújt ebben. Egyszerűen csak gyűjtsd össze a vevői kérdéseket, igényeket. Beszélgess velük még többet, hogy megtudd mi az ami őket érdekli.
Milyen kérdéseket kapsz a vevőidtől e-mailben, telefonon, Messengeren vagy Facebook csoportban? Ebből is tudsz építkezni!
Miről írnak más weboldalak, akik a Google első oldalán szerepelnek a cikkükkel? Persze ez csak kiindulási alapot adjon, semmi esetre se másold le őket!
Ne csak a saját fejedből kipattant témáról blogolj. Kutasd is fel, hogy tényleg érdekli majd a célcsoportodat ez a téma.

2. Nyerd el a legérdekesebb blog címet!

Ez nem is tűnik nehéznek, ha profi copywritter vagy. 2020-ban azonban mindenkinek nehéz feladat lesz ezt a címet elnyerni. Olyan mennyiségű információval találkozik az olvasó az interneten, hogy bizony meg kell küzdeni a figyelmükért.
Már biztosan olvashattad mennyire fontos a blogíráskor, hogy figyelemfelkeltő, érdekes tartalmat gyártsunk. Ez most sokszorozottan érvényes. Egy cikknek lebilincselően kell hatnia az olvasóra, ahhoz hogy a Google úgy értékelje értékes vagy számára.
Írj úgy, hogy ne csak a fő címsorokat fussák át az olvasók. Ne úgy kezeljék, mint egy unalmas könyvet, aminek csak a végét olvassák el, mert úgyis ott van a lényeg. Tartsd fent folyamatosan a figyelmet!

3. Blogírás nincs jó kulcsszavak nélkül!

Megvan, hogy miről fogsz írni, mi érdekli a vásárlóidat. Akkor nagy eséllyel megvan a kulcsszó is, de azért érdemes leellenőrizni minden kulcsszó variációt az Adwords kulcsszó tervezőjében. Nem mindegy, hogy pl. az „elliptikus tréner fogyás” vagy az „elliptikus tréner alakformálás” kulcsszóra építjük a cikkünket. A keresési mennyiség eltérő lehet és ugye az a célunk, hogy minél több keresésre jelenjen meg a blogbejegyzésünk. Egy kulcsszóra építsük a cikkünket, figyeljünk a kulcsszó sűrűségre és használjunk szinonimákat is. Arra a kulcsszóra, amire már egyszer megírtunk egy blogbejegyzést, arra következőnek már ne építsünk szöveget.

4. Ne akarj mindenáron eladni!

Bizonyára van célja a blogírásnak és minden vállalkozó számára a legfontosabb cél az ebből származó eladás. Ezt viszont ne úgy próbáld elérni, hogy a blog bejegyzéseidben kitérsz a termékeidre-szolgáltatásaidra. Persze lehet pár ilyen bejegyzés is, de ezt inkább a visszatérő vevőid fogják értékelni. Az újonnan betérőknek beszélj általánosságban. Így tudod hatékonyabban megtartani a figyelmüket. Ők még csak egy problémára keresnek választ vagy egy témában szeretnének plusz információkat szerezni. Adj nekik hasznos információt és miután ez megvolt a blog bejegyzés végén megemlítheted egy következő cikkedet, ami viszont már konkrét terméket ajánl. Esetleg elhelyezhetsz képet a cikkedben reklám felirat nélkül. Olyat, amin nem csak a terméked szerepel, hanem mondjuk használatban mutatja meg. A lényeg, hogy a kép keltsen kíváncsiságot, vágyat az olvasóban és ha rákattint vigyen a termék oldalára.
Tehát a lényeg, hogy a blogírásban ne a termékünk vagy szolgáltatásunk legyen a középpontban, hanem az adott téma amiről írjuk a cikket.

céges blogírás

blogírás kreatívan

5. Ha blogírás, akkor kell egy ütős kép!

A borító képednek nem csak el kell mondania miről is szól a cikk. Figyelemfelkeltésből 10-ből 10-esnek kell lennie. Egy jó kép eladja a terméket, ebben az esetben a blogbejegyzésedet.
Szemléltesd például egy jó pasin a termékedet vagy tegyél bele a képedbe humort. Ha kicsit polgárpukkasztóan írsz, akkor ez legyen jelen a fényképedben is. Lássák az olvasók, hogy mire számíthatnak tőled.
Fontos viszont, hogy illeszkedjen a vállalkozásos profiljába. A borító képeket végig pörgetve ne csak a kép méret legyen azonos, hanem stílusban is valamennyire egységes legyen.
A bejegyzésen belül is helyezzünk el néhány képet. Lehet, hogy elsőre csak ezeket nézi meg a böngésző. Amennyiben úgy véli a képek érdekesek biztosan beleolvas a cikkünkbe is. Minden képünk vigyen egy landoló oldalra, ezzel is megadva az esélyt, hogy továbbra is az oldalunkon tartsuk az olvasót.

6. Beszélj a Google nyelvén!

Azt gondolnád, hogy a megfelelő kulcsszavak elegendőek ahhoz, hogy a Google lefordítsa miről is szól a cikked. Ez viszont nem elegendő a robotok számára. Minden egyes mondatot értelmezniük kell.
Arra figyelj oda, hogy ne hosszú monológokba írd a mondataidat. Ezzel nem csak a Googl-nek teszel jót, hanem az olvasód is könnyed szünetekkel olvassa majd a bejegyzésedet. Ne használj bonyolult megfogalmazásokat. Itt az a cél, hogy minden olvasód könnyedén megértse miről írsz. Ezt a Google is díjazni fogja.

7. Tartsd az oldaladon a felhasználót!

Egyrészt a Google rangsor listáján remekelhetsz, ha extra sok időt tölt az olvasó az oldaladon. Másrészt az olvasót győzöd meg arról értesz a dolgodhoz. Minél több időt tölt el az oldaladon, annál nagyobb eséllyel fog vásárolni, vagy visszatérni később az oldaladra.
Helyezz el belső linkeket a cikkedben. Ezt legjobb úgy beállítani, hogy új ablakban vagy új felugró ablakban nyissa meg. Így nem zavarod meg az olvasásban és könnyedén visszatérhet ahhoz a részhez ahol abbahagyta.
A korábban említett képeket is tedd kattinthatóvá. Például egy webáruházban a bejegyzésed alatt érdemes elhelyezni egy modult, ahol láthatja a kapcsolódó termékeket.
A láblécben legyen lehetőség hírlevélre feliratkozni. Szintén itt elhelyezhetsz egy Facebook és Instagram dobozt, hogy kövessen téged a közösségi hálózaton is.
A blogírás akkor teljes, ha láthatod az olvasók reakcióját, véleményét. Tedd lehetővé, hogy a bejegyzésed alá hozzászólások érkezzenek. A leghatékonyabb módszer, ha Facebook profil belépéssel tudnak hozzá szólni. Így nem kell külön regisztrálnia az olvasónak az oldalunkon. Gyorsan és egyszerűen szólhat hozzá.

8. Blogírás és remarketing

Nem csak a termékoldalak látogatóit érdemes remarketingelni. Gyűjtsd össze az egyik bejegyzésedre érkezők listáját és irányíts rájuk egy remarketing kampányt. Növelheted a hatékonyságot, ha csak azoknak jeleníted meg a reklámot, akik legalább 3 percet eltöltöttek a cikk olvasásával. Ajánlj nekik egy másik bejegyzést, ami valószínű érdekelheti őket. Tesztelj mellé egy termékoldalra érkező kampányt. Figyeld meg mennyire állnak készen a vásárlásra és ennek megfelelően fejleszd tovább a vásárlói tölcsért.

A Search Console-ban mérd a blogírás hatékonyságát és javítsd, ha nem hoz elegendő olvasót az oldaladra. Ha úgy érzed nem hatékony a munkád vagy nincs időd a rendszeres blogírásra, akkor érdemes ezt a feladatot szakemberre bízni. Egy jól megírt cikket úgy kell elképzelni, mint a fizetett hirdetést a Google kereső első helyén. Ebben az esetben viszont nem kell naponta fizetned érte. A blogírás tehát a legköltséghatékonyabb eszköze lehet az online marketingednek.

Leave a Reply