Esettanulmány

43,1%-os hírlevél megnyitási arány

Feladat
Címlista
Ajánlat
Cím
Story Telling
Megnyitási arány
Summa

Feladat

Korábban a Bz Press cég felkérésére készítettünk több hírlevelet, melyek közül az egyik a EDM-ek között kimagasló – 43,1%-os – megnyitási aránnyal végzett.
A hírlevelek népszerűsége – sajnos – már nem örvend töretlen népszerűségnek, annak ellenére, hogy a feliratozóink nagy valószínűséggel már korábbi vásárlóink, vagy komoly vásárlási szándékaik vannak, ebből következően pedig nyilvánvalóan könnyebb őket meggyőzni, és konverziót generálni rajtuk keresztül. Vagyis, félig nyert üggyel indulunk.

Megfelelő címlista
Címlista

Egy – marketing szempontból – jól megírt hírlevél egy hasonlóan jó ajánlattal és főként egy megfelelően kezelt és karbantartott ügyféllistával komoly sikereket hozhat egy vállalkozó számára. Az ügyféllistát érdemes a szó szoros értelmében venni, mivel elsősorban nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Nem biztos, hogy egy sok ezer címes listával nagyobb konverziót lehet elérni, mint egy jóval csekélyebb, de annál jobban megszűrt, valódi ügyfelek, és érdeklődőkből álló lista esetében. A BZ Press-nél is ez volt a kulcs. Hogy, az idők folyamán olyan címlistát sikerült összeállítani, akik tényleges érdeklődést mutattak a cég iránt, és akik a hírlevél feliratkozásra nem állandó spameket kaptak, hanem valódi ajánlatot. Ezért, hiába, nem elég a jó marketinges, szükség van a cég eltökéltségére is, hogy igazán akarják azt, hogy a vásárló elkötelezze magát mellettük. Épp ezért, olyan ajánlatot fogalmazzanak meg, amely megadja a vázát tartalmilag az EDM-nek.

Hírlevélírás
Ajánlat

Így volt ez ebben a helyzetben is. Az ajánlat 200db egyedi névjegykártya sokszorosítására vonatkozott, meglévő ügyfelek részére, ezzel kívánták megköszönni a saját sikeres gyarapodásukat és az eddigi együttműködést. Erre a remek ajánlatra kellett megírnunk egy frappáns hírlevelet, amely már a címében felkelti a figyelmet és kiemelkedik a millió levél és spam közül, mely egy cégvezetőnek nap, mint nap az elektronikus levelesládájába érkezik. Nem egyszerű feladat, de innen szép nyerni! 

Hírlevél szerkesztése
Cím

Először is szükség van egy remek címsorra! Azt itt le is szögezhetjük, hogy a legnehezebb feladat a megfelelő címsor megírása. Hiszen, ebben a pár szóban kell meggyőzni az olvasót, arról, hogy az idejéből áldozzon a levél elolvasására. Érdemes elképzelni az alaphelyzetet és ennek megfelelően megpróbálni kitalálni valami kreatív címet. Cégvezető vagy, napi minimum 10-15 hírlevél érkezik az email fiókodba: melyiket fogod elolvasni?! Valószínűleg azt, amelyik utal a benne rejlő tartalomra. Mi is így jártunk el: „Köszönjük, hogy Minket választottatok..” Vagyis már a címsorban egyértelművé tettük, hogy mi a célja a hírlevelünknek.

Hírlevél esettanulmány
Story Telling

Story Telling: A következő rész a történetmesélésről szólt, ez egy vállalkozó számára megindító lehet, hiszen saját maga is sok nehézséggel kellett, hogy szembenézzen már egy vállalkozás felépítése során. Ebben a részben elmeséltük a vállalkozás történetét, hogy a 0-ról küzdötték fel magukat, egy 12nm-es helyiségből egy fekete-fehér nyomtatóval indulva. Ma már egy 600 nm-es telephelyről bármilyen grafikai munkát el tudnak végezni a gépesítésnek és a létszámnövekedésnek köszönhetően. De elsősorban arra koncentráltunk, hogy hangsúlyozzuk az ügyfelek felé érzett hálát, hiszen ez nem jöhetett volna létre nélkülük.

Hírlevél megnyitási arány növelése
Megnyitási arány

A meglévő email adatbázis ennél a hírlevélnél 1700 emailcím volt, amit ügyfelünk gyűjtött össze az évek során, elsősorban ügyfelek, együttműködő partnerek listája. Az ajánlat a cég növekedését figyelembe véve is rendkívül is nagyvonalú gesztusnak számít, ritkán találkozik ilyennel az ember, éppen ezért figyelemfelkeltő hatása van.
Az ajándék: a 200 db névjegykártya bejelentése a köszönetnyilvánító rész után következett. Átagosan egy céges hírlevél megnyitási aránya 10%. Jelen esetben ez 43.1% volt, ami bravúrosnak számít hírlevelek körében. Itt a megrendelési arány volt közel 10% -a az 1700 kiküldött hírlevélből.

Summa

Hogy miért éri ez meg ügyfelünknek?!
Nos, egyrészt azért mert innentől fogva többen fogják olvasni hírlevelét, nagyobb figyelmet fordítanak majd rá.
A másik számára még fontosabb szempont: az elköteleződés irányába. Egy ilyen nagyvonalú gesztus után, amikor a megrendelő átveszi az ajándékát, akkor biztos lesz benne, hogy legközelebb is ezt a céget keresi fel. Ráadásul számtalan mellékes megrendelés érkezett a névjegykártyák mellé, nagyon sokan úgy voltal vele, hogy akkor már rendelnek mellé ezt-azt, kinek éppen mire van szüksége a cégében.

Egyszóval nagyon sikereseknek mondhatjuk ezt hírlevél küldést, amelynek két fő komponense a jó ajánlat és a jó szövegírás volt. Azóta ügyfelünk hírlevél megnyitási megnövekedett az átlag 9-11%-ról közel 20%-ra. Szóval, a tanulság az, hogy egy cégnek szüksége van egy működő, jó hírlevélre!
Ha szükségetek van segítségre hírlevél beindításával, vagy hírlevél írásával kapcsolatban keressetek minket bátran!

Leave a Reply