Vásárlás pszichológiája

Kreatív szövegírás szempontjából nagyon fontos megvizsgálni, hogy milyen vásárlói típusok vannak és milyen befolyásoló tényezők hatnak rájuk.  Azért nagyon lényeges számodra is, mert minden embert más motivációval lehet meggyőzni, hogy téged válasszanak. Igaz ez a hírlevelekre a termékleírásokra, a blogod bejegyzéseire vagy a weboldalad bármely tartalmára nézve.  Minden kreatív szöveget úgy kell megfogalmazni hogy az nem csak érdekes legyen az olvasó számára ha nem úgy vezesd a gondolatait segítségével, hogy elérd a kitűzött céljainkat.  Azért, hogy ez számodra is könnyebben menjen, most összegyűjtöm, hogy milyen alapvető vásárlói típusok vannak és tényezők befolyásolják Őket a döntésekben.

Alapvető vásárlói típusok

Határozott

Ők azok a fogyasztók, akik már előre nagyon jól felkészülnek és pontosan tudják, hogy mit szeretnének. Tisztában vannak a piac adott lehetőségeivel és az árakkal is.  Biztosan haladnak előre és szinte lehetetlen eltéríteni őket a céljuktól. Ők azok, akiket általában nem érdeklik a kiegészítő szolgáltatások sem.  Eldöntötték hogy mit akarnak és csak az érdekli őket.

Határozatlan

Ők azok, akik nemcsak az impulzus alakult ki, hogy szeretnének valamit, esetleg azt is sejtik már nagyjából, hogy mit, de rengeteg ajánlatot megnéznek és nagyon árérzékenyek.  Ők az akciók, a leértékelések, és a kuponok fő közönségei.  Azonban a határozatlanságuk miatt Ők adják a legtöbb munkát az ügyfélszolgálatnak is, hiszen gyakran megbánják az impulzív döntéseiket.

Türelmetlenek

Ők azok, akik azonnal és mindent szeretnének.  Számukra nagyon fontos, hogy rögtön megkapjanak minden lényeges információt, a kiszolgálás a lehető leggyorsabb legyen, és egyáltalán nem szeretnek várakozni.  Ha nem kapják meg azt, amit szeretnének rögtön tovább is állnak.

Kényelmes

Ők azok a fogyasztók akik akár órákon keresztül is  képesek nézelődni szeretnek válogatni és nem ragaszkodnak egy üzlethez.  Számukra a vásárlás folyamata is egy élmény.  Ez a fogyasztói típus vérbeli kereskedőt kíván hiszen szeretik az állatokat kérdésekkel halmozni és próbálgatással eltölteni az idejüket.

Vásárlói magatartást befolyásoló tényezők

Most már tudod, hogy milyen vásárlói típusok vannak, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.  Azonban azt is érdemes megvizsgálni ,hogy milyen tényezők alakítják a fogyasztókat. Nézzük hát meg mik a vásárlói magatartást befolyásoló tényezők.

Kultúra

A kultúra az az, ami meghatározza az ember alapvető igényeit és viselkedését.

Szubkultúra

Ez lényegében nemzetiségi és vallási csoportokat jelentik, de akár különböző földrajzi régiók és alkothatnak olyan szubkultúrákat, amik befolyásolják valakinek a vásárlási szokásait.

Társadalmi osztályok

Osztályok rendszer viszonylag homogén rendszer az egyes osztályok tagjai hasonló értékrenddel és magatartási normák az rendelkeznek.  Ezek a normák befolyásolják a vásárlási döntéseiket is.

Társadalmi jellemzők

Jellemző például ismerősök, barátok, munkahelyi közösség mind azok a csoportok, akik a fogyasztó magatartására közvetlen hatást tudnak gyakorolni.  Ezekben a csoportokban érdemes megkeresni a véleményvezéreket, mert mindig nagy hatással vannak a csoport többi tagjával. Minél fontosabb a csoport a fogyasztó számára, legyen ez akár a család vagy a barátok közössége annál erősebb befolyásoló erővel bír az adott személyre.

A társadalmi jellemzőkhöz hozzátartozik még a társadalmi státusz is.  Biztosan te is tapasztaltad már hogy mennyire fontos az emberek számára hogy fenntartsa a róla kialakult képet.  Nagyon fontos a vásárlási döntések meghozatalánál is.  Hiszen mindenki úgy vásárol, ahogyan azt az anyagi helyzete megengedi és, amit megkíván.  Hiszen vannak olyan társadalmi csoportok ahol már az öltözködés is egy társadalmi szimbólumnak számít.

Személyes jellemzők

Minden fogyasztó az élete folyamán módosítja a megvásárolt termékeket és szolgáltatásokat. A fogyasztót azt is nagyban befolyásolja, hogy az adott személy éppen milyen családi vagy élet ciklusban van.

Gazdasági körülmények

Gazdasági körülmények is személyes jellemzőnek számít.  Ez azt mutatja meg, hogy mennyi elkövető jövedelemmel rendelkezik van e esetleg megtakarítása Milyen magas a vagyona van a lehetőség e kölcsönt felvenni. És azt is, hogy milyen életmódot él az az, hogy mennyire költekező vagy takarékos személyiséggel rendelkezik.

Életmód

Ez azt mutatja meg, hogy az adott fogyasztó milyen tevékenységek iránt érdeklődik és milyen nézetekkel rendelkezik vagyis, hogy összességében mily a kialakult képe környezetéről és a világról.

Személyiség és énkép

Ez a fogyasztó pszichológiai jellemzőit, és külső tényezőkre adott válaszait mutatja meg. Ezek a tényezők viszonylag tartósak.

Pszichológiai jellemzők

Motiváció

A motiváció gyakorlatilag egy mozgatórugó amely a fogyasztót bizonyos cselekvés megtételére sarkallja.  Ezzel kapcsolatban a szív Dobos a különböző emeleteket állítottak már fel.  Az egyik leghíresebb Maslow motivációs elmélete  mely szerint a szükségletek a leggyengébbtől legerősebbig hierarchikus rendszer sorolhatóak.   Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó először a legfontosabb szükségleteit elégíti ki majd, ha ez megtörtént innentől fogva ez megszűnik motivációs tényező ként működik  és már a következő szükséglet típusra összpontosít.  Ahogyan a lenti ábrán is látszik a legfontosabb szükséglet egy ember számára a fiziológiai szükségletek. Ezt követi a biztonság iránti igény majd a szociális szükségletek következnek ezután, az elismerés önbecsülés és végül az önmegvalósítás.  Addig amíg éhesek vagy szomjasak vagyunk,  vagy nem érezzük magunkat biztonságban nincs igényünk arra se, hogy megvalósítsuk önmagunkat.

Olyan te is láthatod a fogyasztókat nagyon sok tényező befolyásolja a döntéseik során.  Bármilyen kreatív szövegíró munkába kezdesz a végeredmények olyannak kell lennie az összes típusnak megfelel.  Valójában Ezért is olyan nehéz a kreatív szövegírói szakma.  Mert nem elegendő csak a Google irányelveinek megfelelni,  és olvasmányos szöveget alkotni,  hanem úgy kell írnunk hogy az összes fogyasztói típus megtalálja benne motivációját.

Leave a Reply