Szövegírás – Útikalauz

A jó szövegírás a sikeres online jelenlét egyik alappillére. Rengeteg információt lehet találni a témával kapcsolatban az interneten, ezért úgy döntöttünk összeszedjük a legfontosabb szempontokat, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk.

Tartalomjegyzék:
1. Szövegírás a marketingben
2. A webes szövegírás műfajai
Honlap szövegírás
Kategória-termék leírások
Blogírás
Hírlevél szövegírás
Adwords szövegírás

3. Szövegírás a Google szemében
Szövegelemző rendszer
Cím
Bevezető, description
Alcímek
Kulcsszavak
Olvasottság

4. A legfontosabb SEO szabályok a szövegírásban
Duplikált tartalom
Kulcsszókutatás
Kulcsszósűrűség
A szöveg hossza
Eredmények mérése és javítása

Szövegírás a marketingben

Szövegírás a marketingben

Miért fontos a marketing szövegírás?! Többek között azért, mert a versenytársaink 90%-a szerepel a weben és a legtöbben rengeteget dolgoznak azon, hogy a keresőmotoroknak megfelelve előkelő helyen szerepeljenek a Google találati listáján.
A webes szövegírás az online marketing nélkülözhetetlen eszköze. Ezzel lesz teljes az online értékesítés. Bár sokat halljuk, hogy a kép többet mond minden szónál. Főleg egy rohanó világban, ahol gyorsan akarunk informálódni. Erre a legjobb megoldás a jó minőségű, sokat mondó képek. Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a vevőinkkel kommunikálni kell. Úgy, mint egy személyes bolti eladás során, úgy a weben is szólnunk kell hozzájuk. Minden felmerülő kérdésükre választ kell adnunk. Egy kép lehet csalóka. A szövegben viszont mindenről információt adhatunk.

Összefoglalva: a jó és kreatív vizuális tartalom nagyon fontos, de a szöveg fogja megadni ezek funkcióját és tölti meg valódi tartalommal az oldalunkat. Tapasztalatunk szerint sok cég tulajdonos nagyobb jelentőséget tulajdonít a vizuális elemeknek és a webdesign-nak, mint a jól megírt szövegeknek. Pedig, a szövegírás lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy az információközlésen túl mi alakítsuk a kívánt képet vállalkozásunkról és megmutassuk országnak-világnak a szakértelmünket részletekbe bocsátkozva is, például egy céges blog formájában. Az emberek általában azt látnak egy képben, amit ők észre akarnak venni. Nekünk kell a szöveges tartalommal a figyelmüket az általunk hangsúlyozni kívánt területekre irányítani és mindezt csinálhatjuk nagyon precízen és jól és természetesen rosszul is.
Bár az elsődleges szempontunk a szövegírás során mindig az olvasó, hiszen minden tartalom neki készül, az ő figyelmét akarjuk megragadni és valamire fókuszálni, mégis van egy másik fontos szempont is.

A szövegírás nem csak az olvasónak lesz fontos, hanem a Google-nek is. A legtöbb látogatót a szövegírásba fektetett munkánk hozza majd a weboldalra. Egy jól felépített szöveg olyan lesz a Google keresőjében, mint az újságban a címlap. Ehhez viszont meg kell tanulnunk a SEO szövegírás rejtelmeit is.
Az online marketingben tehát két fő szempontot kell figyelembe vennünk, ha szöveget írunk. Az olvasó számára és a Google számára értékes legyen.

A webes szövegírás műfajai

Több műfajban is remekelnünk kell. Honlap szövegírás, blogírás, hírlevél szövegírás, Adwords szövegírás és webshopok esetében kategória, termék leírásban is. Minden műfajnak van sajátos technikája. A cél viszont mindegyiknél az, hogy átadjuk a megfelelő információt és a kívánt hatást kiváltsuk az olvasóból. Nézzük meg az egyes szövegírás műfajokat.

Honlap szövegírás

Honlap szövegírás

Itt a legfontosabb szempont, hogy könnyen áttekinthető legyen. Pár pillanat alatt ki kell derüljön miről szól az adott oldal. Anélkül, hogy végigolvasnánk a teljes szöveget ki kell derülnie mi a lényeg. Ilyen például egy webshop esetében a szállítás, fizetés oldal. A legfontosabb információk kiemelve kell, hogy megjelenjenek. Mennyibe kerül a szállítás, milyen futárszolgálat szállít és milyen módon tudunk fizetni. Ezekre pillanatok alatt fényt kell deríteni, mert az olvasó türelme igen kevés. Persze lesz tanácstalan olvasó is, aki részletesebben átolvassa az oldalt. Ezért kell az információk teljeskörű átadása. Például, hogy el tudja dönteni neki melyik szállítási vagy fizetési mód éri meg.
A szövegírásban tehát gondoljunk két vagy inkább három olvasói természetre. Aki siet és csak a lényegre kíváncsi. Aki siet, de azért utánaolvas néhány információnak. Végül pedig elégítsük ki azt az olvasónkat is, aki teljesen tanácstalan és minden apró részlet érdekli.

termékleírások

Kategória és termékleírások

A kategória leírások úgymond összefoglalják miről is szól az adott oldal. Főleg webshopok esetében, de más weboldalakon is szükséges ez inkább SEO szövegírás tekintetében. Ahol sok a kép ott a Google is nehezen tudja feltérképezni miről is szól az oldal. Itt jöhet jól a kategória bővebb kifejtése szövegben. Az olvasónak is mondjuk el itt miért érdemes tovább böngészni. Ezzel a Google-nek is adunk egy meta leírást.
A termék oldalakon sem szabad elhanyagolni a szövegírást. Nem elég pár jó kép és pár paraméter felsorolás. Gondoljunk itt is az információra éhes vevőkre, akik teljes tanácstalansággal válogatnak melyik termék lenne a számukra tökéletes. Árasszuk el őket vevői véleményekkel. Adjunk választ a leggyakoribb vevői kérdésekre. Ajánljunk hasonló terméket vagy kiegészítő terméket mellé. Egyszerűen csak képzeljük bele magunkat egy személyes eladási szituációba. Milyen párbeszéd hangzana el ott. Használjuk fel a webes szövegírásban is. Itt nincs lehetőség párbeszédre, hacsak fel nem hív az érdeklődő. Sokak számára viszont nehéz, hogy felemeljék a telefont és inkább elhagyják a weboldalt, ha valamire nem kapnak választ. Ezt kell megelőzni a termék szövegírásban. Itt úgymond egy SEO szöveget is készítünk, hogy megmondjuk a Google-nek pontosan milyen termékről szól az oldal. Ezzel fogjuk bevonzani a konkrét termékünk iránt érdeklődőket. Itt is ügyeljünk arra, hogy a fontosabb információk anélkül kiderüljenek, hogy a teljes szöveget elolvasnák.

Blogírás

Szinte sulykolják belénk ennek a szövegírási formának a fontosságát. Ez viszont egy folyamatos szövegírási munkára késztet minket. Fontos az aktuális tartalom és az aktuális téma, ami felhívja az olvasó figyelmét. Egy teljesen különálló műfaj az online szövegírásban.
A nyomtatott sajtót egyre kevésbé fogyasztják a felhasználók. A bloggerek szinte teljesen átveszik az újságírók szerepét. A blogok elterjedésével viszont egyre több szempontot kell figyelembe vennünk, ha itt kezdünk bele a szövegírásba.
A blogírásban kifejtünk egy-egy témát, amit könnyen fogyasztható formában kell tálalnunk. A legtöbb esetben elindítunk vele egy vásárlási tölcsért. Az olvasóban felébresztünk egy igényt. Arculatot építünk és erősítünk. Értéket adunk szövegírás formájában.

A blogírás során tartsuk szem előtt azt, hogy az olvasónk azért olvassa a bejegyzésünket, mert velünk ellentétben nem szakértője a témának, vagyis, törekedjünk a közérthetőségre. Igyekezzünk úgy megfogalmazni a mondandónkat, hogy fejben tartjuk, hogy egy laikussal próbáljuk megértetni valaminek a miértjét. Könnyen elveszi a kedvet az olvasástól, ha azt tapasztaljuk, hogy annak ellenére, hogy meg akarunk érteni valamit, mégsem kerülünk közelebb a megoldáshoz.
Legyen az írásunk őszinte! A blog írás egy személyes hangvételű formája a szövegírásnak, szólítsuk meg az olvasót közben és törekedjünk a hitelességre. Ahhoz, hogy ezt elérjük őszintén kell írni.
A blogírásnak rengeteg előnyét élvezhetjük, ha jól kezeljük. Tovább olvasva azt is megtudhatod milyen SEO szövegírási technikákra kell itt oda figyeli, hogy teljes legyen a siker.

Hírlevél szövegírás

Itt tudod igazán építeni az olvasóiddal való kapcsolatot. Minden weboldalnak szüksége van a visszatérő vevőkre. A hírlevélben fenntarthatod a folyamatos figyelmet és elmélyítheted a márkád iránti érdeklődést. Ehhez viszont egyre több szövegírás trükköt kell megtanulnod, hogy a leveleid tényleg célba érjenek.
Fontos a hírlevél feladó neve, tárgya és bevezető szövege, hogy egyáltalán megnyissák az e-mailt. A szövegírásban pedig itt is fontos lesz az átláthatóság. Add át a fontos információkat minél gyorsabban. A hírleveled késztessen cselekvésre. Az olvasót irányítsd a weboldaladra. Ne hagyatkozz csak a képekre, itt is fontos a szöveges tartalom.

Adwords szövegírás

Ez azért a legnehezebb, mert a Google Adwords megszabja pontosan menyit is írhatsz. A hirdetés szövegíráson sok forint múlhat. Az igen szűk karakterszámba kell belesűrítenünk a legfontosabb információkat, ami alapján dönt az olvasó rákattint vagy sem. Szerencsére a hirdetés szövegeket versenyeztethetjük, így egy idő után látni fogjuk melyik szöveg az igazán nyerő. A lényeg, hogy legyenek benne a fő kulcsszavak, amik a landoló oldalunkban is szerepelnek és amire a vevő is keres. Legyen benne cselekvésre ösztönzés. Adjunk információt az árról. Emeljük ki az előnyöket. Világítsunk rá egy problémára. Itt aztán igazán lényegre törően kell fogalmazni.
online marketing

Szövegírás a Google szemében

Szövegelemző rendszer

A jó szövegírást a végtelenségig lehet tanulni, de vannak olyan szövegelemző rendszerek, amelyek segítik ezt a munkát. Szövegírás közben bátran használjuk ezeket. A legismertebb ilyen a Yoast SEO, mely segít nekünk beilleszteni a fő kulcsszavunkat a megfelelő helyekre és az egyéb tartalmi elemekre vonatkozóan is mindig van pár hasznos megjegyzése számunkra. Ennél persze sokkal komolyabb szövegelemzési módszerek is léteznek, ízlés dolga ki melyiket használja szövegírás közben.


A címsor

A Google szemében a címsor egyet jelent a H1-el. Vagyis, megmondja pontosan miről szól majd a szöveg és milyen kulcsszóra fókuszál. Nem elég az olvasó számára figyelemfelkeltő címsort írni. Benne kell lennie a fő kulcsszónak. A jó címsor egyben egy keresőbarát url is.

Bevezető, description

A jó bevezető minden szövegírási műfajban hasznunkra válhat. Ha az olvasó érdekesnek véli tovább olvas és hosszabb időt tölt el az oldalunkon. A Google számára megadja a jelet, hogy ez egy hasznos tartalom. SEO szövegírás technika, hogy itt is használjuk a fő kulcsszavunkat. Az így megírt bevezető egy szuper meta description szerepet tölt majd be a Google-ben. Tehát a keresőben olyan lesz, mint egy jól megírt hirdetési szöveg. Ezen is múlik a jó helyezésünk a Google-ben.

Alcímek

Az alcímek az olvasó számára elmondják pontosan milyen témákat taglalunk. Vagyis egy keretet adnak a szövegírásnak. A Google számára is hasonló a jelentésük. Ez a H2, H3, H4 és így tovább. Kapaszkodók a Google robotoknak a legfontosabb információkról miről szól a szöveg. Ezzel nem csak az olvasó, de a Google is gyorsan fel tudja majd térképezni az oldalt.

kulcsszavak, keresőoptimalizálás
Kulcsszavak

A jó kulcsszó nélkül neki se kezdjünk a SEO szövegírásnak. Ennek segítségével fognak rátalálni az olvasók az oldalunkra. Minden szöveget egy kulcsszóra építsünk és minden oldalunknak más-más kulcsszót adjunk. A Google keresőben erre a kulcsszóra tudunk majd előrébb jutni, ha a szövegünk is teljes mértékben keresőoptimalizált. Hogy miért fontos ez? Mert fel kell ismernünk, mi az, ami az olvasónkat foglalkoztatja, milyen problémára kereste a választ amikor elindította a Google keresést, hiszen így adhatunk csak megoldást, választ a kérdésére pontosan. Ha ezt elmúlasztjuk, hiába írunk litániákat, nem tudjuk megragadni az olvasóink figyelmét.

Olvasottság

Gondolnád, hogy egy oldal olvasottsága nem csak magának a felhasználónak fontos? A Google-nél is kiemelt szerepet játszik, hogy ne szaknyelven, bonyolult mondatokban fogalmazzunk. Az óriás kereső pont azt értékeli a legjobban, ha egy általános iskolás szintjén írunk. Rövid tőmondatokban fogalmazunk. Nem esünk túlzásba a szakszavakkal.

A legfontosabb SEO szabályok a szövegírásban

Tisztában kell lennünk pár alapvető SEO szabállyal, ahhoz hogy eredményeket tudjunk elérni az organikus keresésben.

szövegírás útikalauz
Duplikált tartalom

A duplikált tartalom a szövegírás egyik legkényelmesebb megoldása. Egyszerűen csak lemásoljuk egy másik oldal szöveget, hiszen az a mi oldalunkra is igaz. Főleg egy webshop esetében fordul elő, ahol a gyártó oldaláról másoljuk le a termék leírásokat. A blogírásban is előfordulhat, ha más webes információkra támaszkodunk. Ez viszont a lehető legrosszabb megoldás, ha keresőoptimalizáltan szeretnénk szöveget írni.
A Google úgy veszi a duplikált tartalmat, hogy adunk egy erős linket annak az oldalnak ahonnan másoltunk. Vagyis nem mi kerülünk előre a keresőben, hanem a lemásolt weboldal.
Írjunk egyedi szövegeket, amiket még a weboldalunkon belül sem duplikálunk. Lehet egy mankó idegen oldal írása, de fogalmazzuk át.

Kulcsszókutatás

Feljebb már említettük, hogy a szövegírás jó kulcsszó nélkül nem az igazi. Találnunk kell olyan kulcsszavakat, amire sokan keresnek a Google-ben. Ehhez végezzünk el egy alapos kulcsszó kutatást mielőtt neki állunk a szövegírásnak. Egy jó lista segítséget nyújt abban is miről írjunk. Mi érdekli a közönségünket.

Kulcsszósűrűség

A Google már bünteti a kulcsszó halmozást, ezért erre kiemelten oda kell figyelnünk. Az olvasó számára sem előnyös, ha folyamatosan ugyan azzal a szóval találkozik. Szerencsére a Google egyre jobban kezeli a szinonimákat. A magyar nyelv pedig bővelkedik benne. Használjuk ezt ki a webes szövegírás területén.

szövegek keresőoptimalizálása

A szöveg hossza

Ebben szigorított a Google. Már nem elég egy rövidke szöveg, ahhoz hogy jó eredményeket érjünk el a keresőben. Cikk írásban legalább 900 szót írjunk. Persze, ha érdekes a témánk lehet ennél hosszabb is. Hiába halljuk azt, hogy az olvasónak nincs ideje a hosszabb tartalmakra. Itt is fókuszáljunk a három olvasó típusra. Akinek nincs ideje, akinek akad és aki szakértője akar lenni a témának. Mind a három típusnak feleljen meg a szöveg felépítése. Így nem lehet gond azzal, ha túl hosszúra sikeredik egy-egy cikk. A Google értékelni fogja a munkánkat.

Minden online marketinges másra esküszik, a tapasztalataik alapján. Azt kell mondani, nincs aranyszabály, amit ha betartunk garantált, hogy sok emberhez fogunk eljutni, persze minnél hosszabb egy cikk, annál jobb, de sokszor előfordul szövegírás közben, hogy úgy érezzük bár rövidebbre sikerült, de így kerek a mondanivalónk. Ilyenkor ne hagyjuk magunkat befolyásolni és ne hallgassunk azokra, akik a mennyiség mellett teszik le a voksukat.

Eredmények mérése és javítása

Amikor SEO szövegírásba kezdünk fontos, hogy mérjük honnan indultunk és hova jutottunk. Csak így tudjuk majd felmérni jól dolgozunk-e. Fényképezzük le az egyes kulcsszavakra milyen helyezést kaptunk a Googleben mielőtt még szöveget építettünk rá. Majd legyünk türelmesek. A szövegírás gyümölcsét lehet, hogy csak sok idő elteltével szüretelhetjük le.
Ellenőrizzük a Search Console-ban az eredményeket vagy írjuk be inkognitó ablakban az adott kulcsszót. Hasonlítsuk össze a bázis eredményekkel. Ha nem vagyunk megelégedve az eredménnyel, akkor javítsunk a tartalmon.

Ajánlatot kérek szövegírásra!

4 hozzászólás

  1. Hegedűs Zoltán 2020-06-16 Reply
    • A Blog író 2020-06-18 Reply
  2. Hargitai Ágnes 2020-06-17 Reply
    • A Blog író 2020-06-18 Reply

Leave a Reply