A szövegírás nagy fejtörői: a szlogenek

Teljesen biztos vagyok benne, hogy néhány perc gondolkodás után Te is fel tudnál sorolni néhány világhírű szlogent, ami már szinte szállóigévé vált. A szlogen, mint olyan már régi múltra tekint vissza, pontosan úgy ahogyan a marketing is. Biztos vagyok benne, hogy amióta létezik pénz és ilyen formán értékcsere, azóta akadnak olyan furfangos kofák, akik kihasználják ennek az erejét és a segítségével kiemelkednek a sorból. Csak amíg néhány 100 évvel ezelőtt egy városban csak néhány fős volt a konkurencia, addig mára szinte minden régióban komolyan meg kell küzdeni a vevőkért. De ahogyan régen is úgy most is azok a legsikeresebbek, akik tudják, hogyan hajtsák a malmukra a vizet a marketing és a szövegírás segítségével.

Mi az a szlogen?

A szlogen egy olyan viszonylag rövid szókapcsolat, ami utal a vállalkozás jellegére és felhívja az ügyféljelöltek figyelmét.

Milyen egy jó szlogen?

Egy igazán jó szlogen rövid, lényegre törő, egyszerű, emlékezetes és figyelemfelhívó. Természetesen nagyon fontos az egyediség is, mert ha egy már jól ismert márka szlogenjére szeretnél hajazni azzal csak az Ő malmukra hajtanád a vizet és valamennyire még magadat is lejáratnád.

A jó a rossz és a csúf

A szlogenek világában is találkozhatunk mindenféle megoldással. Vannak olyanok, amiket meghalva azonnal tudjuk, hogy melyik vállalkozáshoz tartozik. Ilyen például a Calgoné, ami így hangzik: „Calgonnal a mosógép is tovább él.” vagy a Noki „Connecting People” szlogenje. Ezek azért váltak ilyen híressé, mert rövidek, nagyon jól utalnak a vállalkozás tevékenységére és természetesen rengeteg reklám van mögöttük! Mert bizony írhatsz Te bármilyen jó szlogent, ha az csak akkor fog élni, ha az emberek rengeteget hallják! De nézzünk egy kis játékot, hogy Te is lásd mennyire igaz is ez. Az alábbi szlogenekhez tudsz márka nevet csatolni? (a felsorolás alatt megtalálod a megoldást is 🙂 )

Just Do It

Life’s Good

I’m lovin’ it

Megbízunk egymásban

A pöttyös az igazi!

Bearanyozza a mindennapokat

Többet mond minden szónál…

A legkisebb is számít

Mert megérdemlem

 

(Nike, LG, McDonalds, OTP bank, Túró rudi, Ferrero Rocher, Raffaello, Tesco, L’Oreal)

Te hányat ismertél felközülük? Gondolom, hogy a többségére elsőre rá tudtad vágni, hogy melyik vállalathoz tartozik. És miért van ez így? Mert lehet, hogy már több, mint 10 éve minden egyes reklámban hallod 2x-3x, ott van minden plakátjukon és sokat már a köznyelvben is használnak az emberek. Ez a rengeteg ismétlés tette lehetővé, hogy bevésődjön az agyadba az az egy mondat, ami meghatározza az adott vállalkozást.

Arról már írtam korábban, hogy a szövegírás munkafolyamatában mennyire nehéz rész egy címsor megalkotása. Na most a szlogen írás esetében ezt meg kell szoroznunk legalább tízzel, mivel itt nem csak egy hírlevél sorsát döntjük el vele hanem egy vállalkozás megítélését határozzuk meg hossz. És ha már itt tartunk, akkor nézzük meg azt is, hogy milyen, amikor nagyon elbaltáznak egy szlogent. De mivel egy kép többet mond minden szónál lássunk is egy nagyon jó példát erre.

 

Szövegírás rossz szlogen

Bár rövid, tömör és jól bemutatja mit is tud a termék, ez azért már elég erősnek számít, így könnyen a visszájára is fordulhat. Biztosan akadnak olyanok is, akik veszik a poént és tetszik Nekik a szlogen, de szerintem legalább ugyan annyian lesznek azok is, akiket zavar majd a pimaszsága.

Akadnak olyan esetek is, amikor egy jó szlogennel a rossz sztereotípiákat rombolhatjuk le. Ahogyan a Subway is tette az Eat Fresh szlogenjével. A gyorséttermeknek, már elég régóta rossz híre van, rossz minőségű, egészségtelen, káros és elhízáshoz majd korai halálhoz vezet. Amerikában már népbetegséggé vált a junk food miatti elhízás és mivel az emberek próbálna egyre nagyobb hangsúlyt fordítani az egészséges táplálkozásra, így a gyorsétterem láncok minden áron be akarják bizonyítani, hogy az övék nem az és ezt bátran lehet enni. Ezen a logikán elindulva választotta magának a Subway is ezt a szlogent remélve, hogy ezzel lerombolja a fejekben a negatív képet.

De van olyan is, aki a marketing szövegírás egyik alapszabályát megszegve hozta létre a nagyon jó szlogenjét, ez nemmás, mint a Disney Word “The Happiest Place On Earth-je ami azt jelenti, hogy a legboldogabb hely a földön. Nem célszerű legekbe bocsátkozni és azt állítani, hogy Te vagy a legolcsóbb, leggyorsabb, legjobb. Ezek már annyira elcsépeltek, hogy teljesen jelentéktelen és üres frázisokká képesek tenni a szlogeneket. Azonban a Disney Word azon kevés vállalkozások közé tartozik, aki tényleg megengedheti magának, hogy leg legyen valamibe, hiszen a célközönsége biztosan nem vitatkozna ezzel az állítással. És végül is ez a lényeg.

Ahogyan Te is láhatod a szövegírás egyik nagyon nehéz ága, a szlogenek gyártása. Nem elég, hogy alig néhány szó áll a rendelkezésünkre, de még ráadásul valami nagyon maradandót kell alkotnunk ennyiből. Bár vannak irányelvek, de nincs biztos recept arra, hogy melyik fog majd jól működni. Van akinek az egyértelmű és szinte már közhelyes vált be, van aki csak körül írja, de van aki sztereotípiákat dönti le vele.

Leave a Reply