Blogolási tippek kezdőknek!

Blogolási tippek kezdőknek!

Amikor elkezd blogolni az ember, hirtelen ráébred, hogy mennyi kritériumnak kell megfelelni egyszerre. Ez elsőre kicsit terhes lehet és kaotikus. Ebben a cikkünkben igyekeztünk összeszedni minden információt, amire egy kezdő bloggernek szüksége lehet. Így, ha csak most kezded, nem kell különböző útmutatókat vásárolnod,vagy 20 oldalt átböngészned az interneten – itt van minden, amit tényleg tudnod kell.

Blogolási tippek kezdőknek. Kezdjünk bele!

1. Használj WordPress-t.

Rengeteg más platformon is blogolhatsz, de ha hosszú távban gondolkozol és most kezded a blogolást a legjobb választás a WordPress saját tárhelyen üzemeltetett változata lesz számodra. Saját domain-t választhatsz magadnak és így a munkád örökre a tiéd lesz, ami felbecsülhetetlen értékű, ahogy beleveted magad a blogolásba és a tartalomgyártásba.

2. Telepítsd ezeket a bővítményeket.

Telepítsd a következő bővítményeket: Yoast SEO (a legjobb SEO plugin). Gravity Forms vagy a Contact Form 7 (szuper egyszerű űrlapkészítés). WP Super Cache (felgyorsítja az oldaladat), Akismet (Spam szűrő plugin). Később meg fogod köszönni.

3. Találd meg a témád.


Találj egy témát, amiről írni akarsz, ami nem csupán fellángolás szintjén érdekel, hanem valódi szenvedély lehet számodra hosszú távon. Ezután pedig vesd papírra minden gondolatod a témával kapcsolatban! Légy konkrét. Ne csak általánosságban érintsd a témákat. Például ahelyett, hogy csak a táplálkozásról írnál, írj a ketogén diétáról, vagy a 160 grammos diétáról. Végezz kutatómunkát a témában, ásd bele magad, majd a saját gondolataidba burkolva írd meg a tapasztalataidat. Légy termékeny. Készíts egy táblázatot a témákról vagy címszavakról, amelyekről írhatsz, hogy aztán egyenként kidolgozhasd őket. Ez könnyebbséget fog jelenteni, amikor leülsz írni, és éppen nem jut eszedbe semmi, amiről írhatnál. Ez pedig a legjobbakkal is előfordul.

Blogolási tippek kezdőknek!
4. Állíts magadnak korlátokat

Hozd létre a saját szabályaidat, hogy ezzel is könnyíts a dolgodon! Pl.: kezdetben adj magadnak 3 órát egy bejegyzés elkészítésére és törekedj arra, hogy minden posztod elérje a 700 szót. Elsőre talán “korlátozónak” tűnik, de meglátod, hogy „teher alatt nő a pálma” és, hogy a kreativitás keretek között születik, és ez valójában megkönnyíti az írást.

5. Kalandra fel! – Blogolási tippek kezdőknek!

Ha valaha elakadsz az írásban, akkor ne görnyedj tovább a laptopod felett, hanem vedd nyakadba a várost, vagy a természetet és szervezz valami különleges programot, amit már régóta szerettél volna megvalósítani. Hidd el, ez minden problémádat megoldja. A tapasztalataidról sokkal könnyebb írni, ha valami érdekeset csinálsz közben.

6. Miért?


Ezt már a kezdetektől fogva fontos megahtározni. “Milliókat keresni a blogolásból”, nem jó indok az induláshoz, és valószínűleg el is fogsz keseredni, amikor szembesülsz az első nehézségekkel. Ha azonban az a célod, hogy “jobban írj”, “érj el és ismerj meg érdekes embereket” vagy “csinálj valami érdekeset és blogolj róla”, akkor sokkal valószínűbb, hogy folytatni fogod az írást.

7. Olvass!

Ha az írás olyan, mint az autóvezetés, akkor az olvasás olyan, mint a tankolás. Minél több információ birtokában vagy, annál könnyebb lesz felszabadítanod a kreatív energiádat és írnod. Másrészt, érdemes elég széleskörű tájékozottságra szert tenni, mielőtt írunk róla nagyérdeműnek.

Olvass további blogolási tanácsokról ebben a cikkünkben.

8. Koncentrálj.

Zárd be a Facebook-od, kapcsold ki a tévét (és ha szükséges, a Wi-Fi-t is), tegyél fel egy kis zenét, és koncentrálj az írásra. Iktass ki minden zavaró tényezőt, hogy a célodra fókuszáj, ami a tartalom gyártása.

9. Kísérletezz.

Írj egy listázó bejegyzést. Írd meg egy személyes élményed. Írj véleményt a kedvenc termékedről. Nem tudhatod előre, hogy mi lesz az, ami rezonál az olvasókra, amikor még csak most kezded, ezért ne félj kísérletezni, és próbálj ki egy csomó különböző stílust. Az olvasóid reakcióiból és a saját tapasztalataidon keresztül érezni fogod, ha megtaláltad a hangodat.

10. Légy segítőkész. – Blogolási tippek kezdőknek!

A legtöbben azt mondják, hogy “adj hozzá értéket” – de ez valójában semmit sem jelent. Ahelyett, hogy értéket próbálsz hozzáadni, légy segítőkész. Tegyél fel kérdéseket az embereknek, majd válaszolj ezekre a kérdésekre. Ha nem tudod a választ, végezd el a kutatómunkát, hogy kiderítsd, majd oszd meg a kutatásodat velük. Ez 1000-szer értékesebb, mintha elvontan próbálnál “értéket teremteni”.

Blogolási tippek kezdőknek
11. Légy hasznos.

Ha nem segítőkész vagy, akkor légy hasznos. Oldd meg valamilyen problémájukat. Gondolj arra, ha te olvasnád ezt a blogot, akkor elégedettséggel fejeznéd e be a bejegyzés olvasását. Fontos a saját véleményed közlése is, de törekedj arra, hogy minden bejegyzésed általánosságban hasznos legyen egy bizonyos réteg számára.

12. Keress példaképeket.

Találj olyan embereket, akiknek a munkája, blogolása, tevékenysége példaértékű számodra. Olvasd el a korábbi bejegyzéseiket, és nézd végig az útjukat a kezdetektől fogva. Jó eséllyel ők is úgy kezdték, mint te. Ne feledd: mindenkinek el kell kezdenie valahol.

13. Maradj emberi.

Legyen egy csapás, amit kiválasztasz magadnak, hogy segítse a haladásod, de ne kövess túl sok szabályt, útmutatót (ezt sem feltétlenül), ne összpontosíts a kelleténél többet a technológiára vagy a stratégiákra, vagy arra hogy hogyan lehet elérni még több embert. Olvasd el, majd felejtsd el ezeket a tanácsokat, és őrizd meg az egyéniséged. Szólítsd meg az olvasóidat online úgy, ahogy offline beszélnél velük. Ettől lesz igazán különleges és egyedi a tartalmad, ahogy az emberi kapcsolataid is azok, a való életben.

14. Legyél következetes.

Az egyik leghasznosabb dolog, amit valaha olvashatsz a blogolásról, az, hogy készíts egy személyes ütemtervet, és tartsd be. (Már amennyire lehetséges.) A legtöbb blogger három-hat hónap alatt feladja, és a legtöbb blogger, akinek “sikerül”, csupán tovább bírja, mint a többiek. Legyen a célod a következetesség.

15. Jó szórakozást! – Blogolási tippek kezdőknek!

Ne vedd túl komolyan a blogolást. Ha kitartasz mellette, és dolgozol az írásodon, sok igazán jó fej emberrel találkozhatsz, és jól érezheted magad.

Jó szorakozást!

Reméljük hasznos volt számodra ez a cikk – ha igen, oszd meg barátaiddal!

Ha kérdésed van írd meg nekünk kommentben, vagy ha szakmai segítségre lenne szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot!

További cikkek: ITT

Leave a Reply